skip to Main Content

MADINAH BANDAR PALING SIHAT DI DUNIA

JEDDAH – Kota Madinah di Arab Saudi telah diperakui sebagai sebuah bandar paling sihat di dunia oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Bandar kedua paling suci orang Islam selepas Makkah itu mendapat pentauliahan tersebut selepas lawatan oleh pasukan agensi PBB itu mendapati ia memenuhi standard global untuk menjadi sebuah kota yang sihat.

Susulan itu, Madinah yang menempatkan Masjid Nabawi dan mempunyai populasi lebih dua juta penduduk itu merupakan bandar pertama yang diiktiraf di bawah program WHO tersebut.

Difahamkan, sebanyak 22 kerajaan, komuniti, badan amal dan sukarelawan membatu mempersiapkan pertauliahan itu.

Selain itu, program bersepadu merangkumi perkongsian strategik dengan Universiti Taibah juga dijalankan untuk merekodkan data diperlukan pemerintah pada platform elektronik untuk kajian WHO.

WHO turut menyarankan supaya universiti terbabit menyediakan latihan kepada agensi bandar kebangsaan lain yang mungkin berminat untuk mengambil bahagian dalam program bandar sihat tersebut.

Menurut agensi kesihatan antarabangsa itu, bandar yang sihat adalah sebuah kota yang membangunkan dan memperbaiki lingkungan fizikal serta persekitaran sosial dan memperluas sumber komuniti secara berterusan.

Ia bagi membolehkan individu saling menyokong antara satu sama lain dalam melaksanakan kesemua fungsi kehidupan untuk dikembangkan kepada potensi maksimum mereka. – Agensi


 

Sumber : https://www.sinarharian.com.my/article/120641/GLOBAL/Madinah-bandar-paling-sihat-di-dunia?utm_source=https://www.sinarharian.com.my&utm_medium=website&utm_campaign=Madinah%20bandar%20paling%20sihat%20di%20dunia&fbclid=IwAR2QQXt95vOE49pQP6-o3BUZ_4OjW9I1afaONmYYWUOs_LugV886rhwF6Mc

Pakej Umrah & Haji Terkemuka di Malaysia
Platfrom inisiatif untuk membantu para bakal jemaah haji dan umrah yang dibangunkan oleh Akram Afifi Holdings Sdn Bhd. Ikuti kami di media sosial yang tertera di bawah.

Copyright © umrahhaji.com - All Rights Reserved.

Back To Top